Terug naar het overzicht

Amandeltaart


Aantal personen : 8
Categorie: : Nederlands
Bereidingstijd: : 25 minuten oventijd niet meegerekend
Beoordeling: : 7
Ingredienten
100 g gepelde amandelen 2 eieren 125 g boter 200 g rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker 1 theel. amandelessence 125 g zelfrijzend bakmeel poedersuiker om te bestrooien

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de taartvorm in. Houd 8 amandelen achter voor de garnering en maal de rest fijn in de foodprocessor. Roer de boter, de suiker, de eieren en de essence met de mixer of in de foodprocessor tot een glad mengsel. Meng er de amandelen en de bloem door. Schep het taartbeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Garneer met de achtergehouden amandelen. Bak de taart in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Laat circa 10 minuten rusten en verwijder de rand van de vorm. Bestrooi de taart kort voor het serveren met poedersuiker.

Suggestie
Voor salades en garnering is 't vaak extra lekker om de gepelde noten even in de koekenpan te roosteren. Hak of maal de noten altijd vlak voor het gebruik, dan blijft de smaak op z'n best. Wist u dat notenolie verwerkt in een vinaigrette een heerlijke smaakmaker voor salades is. Zo is walnotenolie koud geperst uit walnoten een dure maar zeer aromatische oliesoort. Noten in de dop kunnen circa 6 maanden op een droge, koele plaats worden bewaard. De smaak loopt in die tijd overigens wel langzaam achteruit. Gepelde noten zijn houdbaar tot de op de verpakking aangegeven houdbaarheidsdatum.

Wijnadvies
De aroma's van amandel worden voortgezet door zoete, sterk aromatische wijnen. Schenk de zoete typen Sherry en Montilla's (9-11°C).

Voedingswaarde per persoon:
Eiwit : 4
Vet: : 14
Koolhydraten: : 26
Kcal: : 246

Terug naar het overzicht

Print recept