Terug naar het overzicht

Appel-notentaart


Aantal personen : 8
Categorie: : onbekend
Bereidingstijd: : 25 minuten bakken circa 45 minuten.
Beoordeling: : 10
Ingredienten
300 g bloem100 g witte basterdsuiker1 ei1/2 theel. bakpoeder150 g boter2 eetl. gemalen amandelenvoor de vulling:125 g gedroogde_abrikozen2 eetl. rum1 kg appels25 g boter3 eetl. suiker125 g grofgehakte walnoten3 eetl. abrikozenjamspringvorm Ø 24 cm

Voorbereiding
Meng de bloem met basterdsuiker, ei en bakpoeder. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat het een half uur in de koelkast rusten. Week de gedroogde abrikozen in de rum. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bestrooi deze met gemalen amandelen. Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bakvorm. Prik de bodem hier en daar in met een vork en bak de deegbodem circa 15 minuten in het midden van de oven. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Smelt de boter, voeg de appelschijfjes en de suiker toe en karameliseer ze tot ze half zacht zijn. Laat de appels iets afkoelen.

Bereiding
Meng de gehakte noten en de abrikozen door de vulling en schep deze op de taartbodem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap die 4-5 cm groter is dan de bodem en leg deze over de vulling. Druk de randen stevig aan en maak er eventueel met duim en wijsvinger golfjes in. Prik het deegdeksel op enkele plaatsen in met een vork. Bak de taart iets onder het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de taart met abrikozenjam.

Wijnadvies
Hier is een glas Sherry van het type Fino of droge Amontillado altijd zeer op zijn plaats. Een van de vele muskaatwijnen uit Zuid-Frankrijk doet het eveneens goed (9-11°C).

Voedingswaarde per persoon:
Eiwit : 9
Vet: : 31
Koolhydraten: : 77
Kcal: : 623

Terug naar het overzicht

Print recept