Voedselverspilling: zo gooit u minder weg

11 maart 2014 16:00
Wist u dat we jaarlijks gemiddeld 50 kilo voedsel per persoon weggooien? Anders gezegd: we gooien gemiddeld voor een slordige 350 euro per jaar per gezin weg. Voedselverspilling is niet alleen zonde van uw geld, maar ook onnodig belastend voor het milieu. Met een paar slimme tips is dit te voorkomen.

Voedingscentrum
Op de website van het Voedingscentrum is heel veel informatie te vinden over voedselverspilling. Boni wil graag wat bijdragen in de strijd tegen het onnodig weggooien van eten. Daarom delen wij de belangrijkste tips van het Voedingscentrum.

Slim kopen
Niet meer kopen dan je nodig hebt, dat voorkomt dat er eten moet worden weggegooid. En dat is minder moeilijk dan het lijkt.

  1. Ga na wat u nog in huis hebt.
  2. Maak een boodschappenlijstje.
  3. Koop niet meer dan u nodig hebt.
  4. Let op de houdbaarheidsdatum.
  5. Doe de verse boodschappen vaker.
  6. Wees voorzichtig bij het inpakken en vervoeren.
  7. Houd vlees, kip en vis gescheiden van ander voedsel.
  8. Ruim boodschappen meteen op.
  9. Plan de maaltijden vooruit.
Slim koken
Op maat koken is een goede stap om minder te verspillen. Weet u hoeveel pasta er nodig is per persoon? Wat doet u met restjes? Heeft u geen idee? Houd eens een tijdje bij hoeveel u of uw gezin nodig heeft. Dan weegt u voortaan precies de juist hoeveelheid af.

Kliekjes
Houdt u toch wat eten over terwijl u goed afgewogen hebt? Als u de kliekjes goed bewaart, zijn ze langer houdbaar. Koel ze snel af in een bak koud water en zet ze daarna direct in de koelkast. De restjes zijn dan nog twee dagen houdbaar.

Tips voor het koken met kliekjes
  • Ons brood, de bolletjes en puntjes van Bakkerij Fuite zijn best lang houdbaar. Mochten ze toch te droog worden, dan is dat nog prima om er een tosti mee te maken of in een ovengerecht te verwerken. Wel eens zelfgemaakte croutons gemaakt? Dat kan prima met oud brood.
  • De appels, peren en kiwi op uw fruitschaal zijn iets te overrijp geworden? Ideaal voor een smoothie, zo gemaakt met de blender of maak er een met uw staafmixer.
  • Groente die u niet op tijd op kunt eten, kunt u kort koken en invriezen. Beschadigde of minder verse groente krijgen een tweede leven in de soep.
  • Te veel vlees of vis in huis gehaald? Geen nood. U kunt het alvast bereiden, want in de koelkast is vlees dan nog 3 tot 4 dagen houdbaar en vis 1 tot 2 dagen. Of vries het in, zodat u het binnen drie maanden kan eten.
  • Van yoghurt en karnemelk na de houdbaarheidsdatum word je niet meteen ziek. Hoe ruikt het? Proef anders een beetje. Vaak kan het echt nog wel.
  • Schimmelplekjes op harde kaas kunnen worden weggesneden. U kunt de kaas daarna nog met een gerust hart eten.
Slim bewaren
Hoe haalt u het optimale uit uw koelkast, vriezer en voorraadkast zodat u uw producten langer kunt bewaren?

Bewaartips voor de koelkast
  • Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, bij 4ºC.
  • Restjes van warme gerechten eerst goed af laten koelen voordat ze de koelkast in gaan. Doe dat altijd binnen twee uur.
  • Restjes zijn dan nog maximaal twee houdbaar in de koelkast.
  • Leg producten die gekoeld moeten worden bewaard (vleeswaren en salades) na gebruik zo snel mogelijk weer terug in de koelkast.
  • Laat rauwe en bereide producten niet bij elkaar in de buurt komen. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
  • Zet rauwe producten bij voorkeur onder in de koelkast, boven de groentelades. Daar is het namelijk het koudst.
  • Stop eten in bijvoorbeeld Lock&Lock-bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Klik hier om een goede indeling van uw koelkast te bekijken.

Bewaartips voor de voorraadkast
  • Bewaar voorraad zoveel mogelijk op een vaste plek.
  • Aardappelen op een koele donkere plek bewaren, zodat ze geen uitlopers krijgen.
  • Vruchtgroenten (tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette) en wintergroenten (wortel, knolselderij en ui) blijven in de voorraadkast langer goed.
  • Tropisch fruit blijft het beste goed in een fruitmand of -schaal. Gesneden fruit, zoals ananas, moet wel in de koelkast.
  • Zout, azijn, suiker, snoepgoed, sterk alcoholische dranken en wijn zijn van die producten die na de houdbaarheidsdatum nog gerust kunnen worden gegeten of die geen Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) hebben.
  • Onverpakte aardappels, groente en fruit en brood zijn na aankoop nog enkele dagen houdbaar.
Bewaartips voor de vriezer
  • Als u een niet voorverpakt product invriest doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak. Voorzie dat van de naam en invriesdatum.
  • De houdbaarheid van groente kan worden verlengd door ze eerst kort te koken voordat ze de vriezer ingaan.
  • Stop brood in de diepvries en haal er per dag uit wat u nodig hebt.
  • De meeste producten kunt u ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Er zijn enkele uitzonderingen:
  • Brood en slagroomgebak: 4 weken
  • Rauw vlees: 12 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 12 maanden
  • IJs: 12 maanden
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
Wilt u nog meer weten over voedselverspilling, boodschappen doen of over eten in het algemeen? Neem dan eens een kijkje op de website van het Voedingscentrum. Daar vindt u naast bovenstaande tekst nog veel meer informatie.



Terug naar het overzicht